Gepubliceerd op 01 december 2023
Zo vind je de juiste sollicitatiekleding!

Een ‘kledingcrisis’ is een veelvoorkomend fenomeen. Vooral bij het uitkiezen van sollicitatiekleding houdt niet iedereen het hoofd koel. Toch is dit een belangrijke stap in de voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Kleed je hier zoveel mogelijk naar de functie die je wilt vervullen. Elk bedrijf heeft (ongeschreven) regels over de geaccepteerde kleding. Probeer deze regels te achterhalen voordat je bij een bedrijf op gesprek gaat. Gelukkig zijn hier een aantal methodes voor!

Zoek het bedrijf online op

Om te beginnen kun je het bedrijf waar je gaat solliciteren op Netwerkplatforms, zoals Linkedin opzoeken. Wat zegt het bedrijf in de omschrijving over de eigen bedrijfswaarden? Kun je op deze pagina mensen vinden die bij dit bedrijf werken? Kijk dan goed naar welke kleding zij op hun profielfoto dragen.

Tijdens de pauze langsrijden

Een andere manier om de bedrijfskledingstijl te achterhalen is langsrijden bij het bedrijf. Op deze manier kun je zien wat je aanstaande collega’s zoal dragen tijdens de pauze.

Liever overdressed dan underdressed

Natuurlijk geldt het algemene advies dat je bij twijfel beter ‘overdressed’, dan ‘underdressed’ gekleed kunt verschijnen. Om overzicht te krijgen van de verschillende kledingstijlen die je kunt dragen, kun je het onderstaande overzichtje gebruiken.

 

Hoe representatiever je potentiële nieuwe functie is, des te formeler de geadviseerde kledingstijl is. Hetzelfde geldt voor de mate van formaliteit dat het bedrijf als imago heeft.

Zakelijk formeel

Ga je solliciteren bij een bank, of en andere formele sector? Houdt het dan bij een zakelijke (business) kledingstijl. Hiertoe behoort voor mannen een (tweedelig) pak en meestal, afhankelijk van het bedrijf, een stropdas. Een driedelig pak is al snel ‘te veel van het goede’, dus probeer dit te vermijden, tenzij je op een bestuurlijke of een management functie solliciteert.

Ook voor dames geldt het advies voor het dragen van een pak. Afhankelijk van hoeveel vrouwelijk je wilt uitstralen kies je hier voor een mantelpak of broekpak.

Smart Casual

Als je een ‘business’ outfit te zakelijk vindt, kun je kiezen voor een Smart-casual outfit. Bij deze kledingstijl oog je net wat minder formeel, terwijl je nog steeds een nette en representatieve uitstraling houdt. Draag hier een pantalon en een net overhemd. Zorg er wel voor nette en gepoetste schoenen.

Dames kunnen hier een rok dragen in combinatie met een mooie blouse. Zorg er voor dat je niet te sexy gekleed gaat, dit is zakelijk gezien een dooddoener. Draag dus altijd een panty onder je rok.

Business casual

Als het bedrijf het toelaat kun je ook de business-casual kledingstijl hanteren. Daarin kun je kiezen voor een katoenen broek (chino) of een spijkerbroek. Deze kun je combineren met bijvoorbeeld een egaal poloshirt.

Dames kunnen kiezen voor een jurkje met daaroverheen bijvoorbeeld een vestje. Onder het jurkje kun je leuke sneakers of ballerina’s dragen.

Casual

De casual kledingstijl wordt bij een stijgend aantal bedrijven gedragen. Echter is deze stijl meestal niet geschikt als sollicitatie-outfit. Bij casual kleding kun je denken aan spijkerbroeken, T-shirts, sneakers. Leuke kleding als de bedrijfscultuur het toelaat, maar je maakt er niet de beste eerste indruk mee.

 

 

 

 

 

 

Dit gastartikel is geschreven door Robin Hendriks van Schulte Herenmode.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *