Mag ik nog contact hebben met mijn collega's tijdens mijn ontslag? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 22 februari 2024
Mag ik solliciteren tijdens mijn ontslag onderhandeling?

Je krijgt te maken met ontslag en dit zorgt voor stress. Je raakt je baan kwijt en je weet niet wanneer je weer nieuw werk vindt. Je wilt daarom zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe baan en begint direct met solliciteren. Pas hier mee op. Ik leg je alles uit in onderstaande video en blog.

In een vaststellingsovereenkomst staat bijna altijd dat er geen uitzicht mag zijn op ander werk!

De kans is erg groot dat in je vaststellingsovereenkomst staat dat er geen uitzicht mag zijn op ander werk. In sommige VSO’s (vaststellingsovereenkomsten) staat zelfs dat als later blijkt dat er wel uitzicht was op ander werk, je de eventueel ‘onterecht’ ontvangen gelden terug moet betalen. Pas dus op!

Tip: ga niet vanuit paniek solliciteren! 

Je bent niet zomaar ontslagen en de vraag is altijd wat JIJ wilt. Je staat meestal niet per direct op straat. Ik zeg altijd doe alles stap voor stap in de juiste volgorde. Paniekvoetbal is nooit goed. We regelen sowieso een ontslag waarbij er een bepaalde minimale opzegtermijn wordt gehanteerd. We zorgen er ook voor dat je rustig de WW in kan en vaak nog een zak geld mee krijgt. Kortom er is geen reden voor directe paniek maar ik begrijp dat je het liefst snel weer zekerheid wilt hebben. Ik snap dat je gewend bent aan een bepaald inkomen en de rekeningen ook gewoon betaald moeten worden.

De voorkeur is om eerst het ontslag te regelen.

Het handigste en slimste is om eerst te zorgen dat het ontslag geregeld wordt. Wanneer een werkgever mogelijk via via te horen krijgt dat je aan het solliciteren bent dan kan het zijn dat ze de hele deal van tafel gooien. Wat niet helemaal eerlijk zou zijn want je bent met spoed aan het solliciteren omdat zij met dit voorstel kwamen. Het is een beetje krom maar laten we eerst het ontslag regelen. Daarna kan je gaan solliciteren.

Heb je al sollicitaties lopen rek dan even.

Je weet nooit wie van de nieuwe werkgever mogelijk mensen kent bij de oude werkgever. Je weet dus ook nooit of er wellicht toch stiekem iets uitlekt. Ik zeg altijd: ‘Mocht je toch al iets uitgestuurd hebben, rek het dan en probeer alles te vertragen en door te schuiven’. Optioneel kan je ook tegen de potentiële nieuwe werkgever zeggen dat je in een VSO onderhandeling zit en dat je dit eerst netjes wilt afhandelen. Dit begrijpt een nieuwe werkgever omdat zij dit ook eisen van hun werknemers wanneer die met een VSO ontslag te maken krijgen.

Vertel ons altijd als je iets hebt lopen.

Wij MOETEN dit weten anders kunnen wij ons werk niet goed doen. Dit beïnvloed namelijk de strategie die we inzetten in je dossier.

Zet nooit een handtekening onder een nieuw contract wanneer de VSO nog niet getekend is!

Wacht met het ondertekenen van een mogelijk nieuw contract. De juiste volgorde is eerst een handtekening onder de VSO en daarna pas onder een contract bij een nieuwe werkgever.

Vertrouw je collega’s nooit!

Je denkt dat je collega’s soms het beste met je voor hebben. Het zal niet de eerste keer zijn dat die ene trouwe collega een wit voetje wil halen bij de leidinggevende en stiekem iets doorvertelt. Of iets doorvertelt wanneer jij al weg bent. Praat daarom nooit met je collega’s. Zorg er altijd voor dat mensen denken dat je pas later een nieuwe baan hebt gevonden. Je wilt namelijk niet dat je oude werkgever alsnog je ontslagvergoeding komt terugvorderen.

Vraag je af waar jij je goed bij voelt.

Je werkgever bewust nog een poot uitdraaien is ook iets waar je achter moet kunnen en willen staan. Kijk altijd waar je je goed bij voelt. Wanneer je eigenlijk ontslag wilde gaan nemen en je krijgt opeens een VSO voorgeschoteld terwijl je al een nieuw contract hebt getekend dan kun je je afvragen of je niet gewoon alsnog je ontslag indient in plaats van de VSO te ondertekenen onder eigenlijk valse voorwendsels.

Ontslag is een kans om even je rust te kunnen pakken

Een ontslag kan ook een kans zijn om even je rust te pakken. Vaak krijg je een periode van vrijstelling van werk en daarna nog mogelijk een periode WW. Je kunt opnieuw nadenken over je leven en wat je wilt. Wellicht is even de WW in gaan wel precies wat goed voor je is. Een ontslag is een heftige gebeurtenis en gaat niemand in de koude kleren zitten. Ga niet te snel verder alsof er niks gebeurt is. Gun jezelf even de rust en ruimte om het te verwerken.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

 1. Gertjan v Rijsingen

  Ik ben gisteren op sollicitatiegesprek geweest en heb vrij gevraagd voor 2,45 u (buitengewoon verlof) en dit wordt afgewezen ik dacht dat mijn werkgever hier vrij moet geven daar de werkgever heeft aangegeven dat mijn contract per 1 december niet meer verlengd gaat worden .

  Antwoord
  • Linda

   Nee solliciteren hoor je te doen in je eigen tijd. Hier zal je dus eventueel gewoon verlof voor moeten opnemen. Wel zou je kunnen bespreken hoe jullie dit kunnen oplossen en zou je om coulance kunnen vragen omdat je wel tijd moet hebben om te solliciteren. Maar heel plat gezegd is dit niet het probleem van je werkgever.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.