...
Kan ik als zwangere werknemer instemmen met ontslag of vragen om een ontslag? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 20 mei 2024
ATV-dagen zijn geen vakantiedagen en hebben daarom andere regels!

Er zijn nog bedrijven die werken met ADV / ATV-dagen. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze dagen niet als vakantiedagen worden beschouwd en hiermee dus ook niet vallen onder de wettelijke regels omtrent wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.

Wat zijn ATV-dagen?

ATV staat voor arbeidstijdverkorting. ATV-regelingen zijn vroeger ontstaan om het verlies van arbeidsplaatsen tegen te gaan en om nieuwe arbeidsplaatsen te creëren. Vakantiedagen zijn er om werknemers te voorzien van ‘rust’.

Niet genoten ATV-dagen hoeven niet uitbetaald te worden

Werkgevers hoeven niet genoten ATV-dagen niet uit te betalen wanneer iemand uit dienst gaat. Tenzij er iets in het arbeidscontract, reglement of CAO staat.

ATV-dagen vervallen in principe ieder jaar

ATV-dagen vervallen in principe ieder jaar. Tenzij er in je contract, reglement of CAO hier iets anders over staat.

Vakantiedagen, ATV-dagen en ziekte

Wanneer een werknemer ziek is bouwt deze wettelijke vakantiedagen op. Over bovenwettelijke vakantiedagen kan een werkgever zelf de regels bepalen, mits deze vooraf op papier zijn gezet en een werknemer hiervoor getekend heeft. Je bouwt geen ATV-dagen op wanneer je ziek bent, tenzij hierover afwijkende afspraken zijn gemaakt.

Tips werkgever

 • Over bovenwettelijke vakantiedagen en bijvoorbeeld dus ATV-dagen kan de werkgever eigen regels bepalen. Deze moeten wel vooraf opgenomen worden in een contract, personeelshandboek, reglement of CAO en de werknemer hoort hiervoor te tekenen.

Tips werknemer

 • Weet vooraf waar je voor tekent en waar je indirect mee akkoord gaat. Vraag altijd om alle reglementen waar bijvoorbeeld je contract naar verwijst en zorg dat je hier bekend mee bent. Bespreek en neem dit soort zaken mee in je salarisonderhandeling en of arbeidsvoorwaardengesprek.

 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

 1. W .vos

  Geachte heer.mevrouw. Ik zit in de ziektewet ( longcovid ) en bouw atv uren op 4,04 uur per perioden. en die atv uren zijn vastgesteld, en worden week 52 uitbetaald 4 dagen en 1 vakantie dag .hebben ze daar voor geschreven is dat correct uitgevoerd ?of is die week gewoon ziektewet ? Ik zit in het schilders cao

  Antwoord
  • Linda

   Hi Vos,

   dit is echt een te inhoudelijke vraag die we tegen betaling kunnen nakijken voor je. We moeten in de CAO duiken en kijken wat de afspraken met elkaar op papier zijn. Mocht je dit willen dan kan je via de website via contact contant met ons opnemen.

   Groeten Linda

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.