Moet ik mijn WIA keuring wel doen of moet ik mij hersteld melden | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 21 februari 2024
Moet ik mijn WIA keuring wel doen of moet ik mij hersteld melden?

Sommige klanten zijn alweer gedeeltelijk aan het werk en zijn bang voor een WIA keuring. Ze overwegen om zich toch hersteld te melden zodat ze geen WIA keuring krijgen. Wat is slim om te doen?

 

Je weet nooit hoe de toekomst gaat lopen!

Het gaat op het moment heel goed met je. Je bent aan het opbouwen en je verwacht in de toekomst te herstellen. Dit is natuurlijk super fijn maar niemand heeft een glazen bol. Je weet dus niet wat de toekomst brengt en of jouw ziekte en of klachten misschien toch weer roet in het eten gooit. 

Geen 100% herstel is een mogelijk ontslag!

Als je niet 100% hersteld bent voor 2 jaar ziekte dan is de kans groot dat je wel een ontslag kunt krijgen na 2 jaar ziekte. Tenzij je zeker weet dat je binnen 26 weken alsnog volledig zal herstellen dan kun je je een ontslag mogelijk tegen houden.

Als je vind dat je 100% hersteld bent dan moet de bedrijfsarts het hier wel mee eens zijn. Is de bedrijfsarts van mening dat dit niet zo is dan kun je een Deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. 

Uitstel WIA aanvraag 

Soms kun je met je werkgever uitstel van de WIA keuring aanvragen. Dit kun je doen wanneer beide verwachten dat je toch snel zal herstellen maar dit ‘net’ niet binnen 2 jaar zal gebeuren. 

Maar er zitten voordelen aan een WIA keuring!

Ook al krijg je mogelijk geen WIA uitkering toegekend er zitten toch voordelen aan, mocht er in de toekomst toch iets niet goed gaan of mocht er een terugval komen. 

Wat is een ‘WIA codering’?

Je krijgt een WIA codering als je toch door de WIA keuring gaat. Je krijgt deze codering namelijk door je WIA keuring of een WIA uitkering of geen WIA uitkering (als je minder dan 35% bent afgekeurd). Door de WIA codering krijg je sowieso 5 jaar een no risk polis ‘status’. Deze no risk polis kan je optioneel laten verlengen tot 10 jaar. Deze verlenging moeten jij en je werkgever aanvragen.

Wat betekent de ‘no risk polis’?

Wanneer je bij je werkgever (weer) ziek wordt door de klachten en of ziekte waarmee je door de WIA keuring ging dan krijgt je werkgever dit ziekengeld terug van het UWV (met maximum dagloon). Dit is dus super fijn voor werkgevers.

Niet opnieuw 2 jaar ziekte door!

Wanneer je (weer) ziek wordt hoef je niet opnieuw 2 jaar ziekte door maar kan je bijvoorbeeld gewoon simpel een verslechtering van je situatie aan het UWV doorgeven met een mogelijke herkeuring. Dit scheelt een hoop tijd, geld en energie voor zowel werkgever als werknemer. Alle wettelijke verplichting van de Wet Verbetering Poortwachter zijn ontzettend vermoeiend en hier komt veel bij kijken. 

Veel werkgevers weten waar ze aan toe zijn!

Veel werkgevers zien een WIA codering of no risk polis als iets positiefs. Ze weten waar ze aan toe zijn en als je weer ziek wordt of uitvalt dan is hier een financieel vangnet voor door bovenstaande punten. Als ze een wildvreemde aannemen zonder klachten loopt een werkgever altijd het risico dat die persoon mogelijk weer door 2 jaar ziekte heen moet. 

Echt een diagnose of chronische ziekte

Dan adviseer ik je eigenlijk altijd om wel de WIA keuring door te gaan. Er is echt iets met je aan de hand en je hebt iets. De kans dat er in de toekomst toch weer iets fout kan gaan of opspeelt is dan groter. Je wilt dan niet weer 2 jaar ziekte door moeten lopen en of een nieuwe werkgever met giga kosten opzadelen.

Heb je een burn-out of overspannenheid dan vind ik het een iets ander verhaal. Afhankelijk van je situatie en waar je op dat moment staat zou geen WIA keuring wel weer ‘makkelijker’ kunnen zijn omdat de kans in de toekomst op nieuwe ziekte bijvoorbeeld kleiner is. 

Kortom het betreft maatwerk: Wat is er precies aan de hand? Waar sta je? Hoe gaat het met je? Wat zijn je klachten en of ziektes? Overleg met ons en schakel de juiste hulp in. 

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

4 Reacties

 1. gea

  Elke situatie is uiteraard anders, maar bij een 100% betermelding bijna aan het eind van de 104 weken, is soms zonder WIA aanvraag beter, denk ik. In mijn situatie gaat het om ziekte uitval na kanker. Er is 100 % herstel en ik ga na bijna 2 jaar weer volledig mijn eigen oppakken. MAAR, opnieuw kanker krijgen is wellicht wel een iets groter risico voor mij dan me lief is. Het kwam eerder ook al terug na 4 jaar. Ga ik wel WIA aanvragen, dan wordt ik ivm volledig herstel en 100% werken in mijn eigen baan met zelfde inkomen, niet arbeidsongeschikt. Logisch en fijn. MAAR, door de WIA aanvraag te doen, zorg ik er ook voor dat ik niet meer gebruik kan maken van opnieuw 2 jaar ziektewet uitkering als ik binnen 5 jaar weer K krijg. Er volgt dan namelijk een WIA herkeuring, neem ik aan. Maar in de ziektewet voor opnieuw 2 jaar is in mijn geval gunstiger ivm 100% loon door betaling door werkgever. Zie ik iets over het hoofd als ik naar mijn belang kijk???

  Antwoord
  • Linda

   Als je WIA gekeurd wordt maar geen WIA krijgt dan krijg je wel een WIA codering. Als je binnen 5 jaar verslechterd kan je makkelijk aan de bel trekken en eerder herkeuren en hoef je niet helemaal opnieuw 2 jaar ziekte door. Het is ook fijn dat dit in dit geval je werkgever je salaris via de no risk polis (google hier maar eens op) terug krijgt. Ik denk dat er absoluut voor beide veel voordeel zit aan toch de WIA aanvraag indienen. Overleg anders ook even goed met de bedrijfsarts. Kijk beter en echt beter is gewoon beter. Ik zou er nog eens heel goed over nadenken of een adviescall inplannen bij WIA expert Nicoline. https://leanz.nl/hulp-nodig/ duidelijkheid in alle risico’s geeft vaak rust en maakt dat je een knoop kan doorhakken en weer een plan hebt waar goed over nagedacht is.

   Antwoord
 2. Gea

  Ha Linda, dank voor je reactie. De No-risk-polis is niet van toepassing als je bij dezelfde werkgever blijft. Die is er alleen, voor zover ik heb begrepen, voor een nieuwe werkgever. Of heb ik dat mis?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.