Ik kreeg een leuke vraag binnen van een lezer over hoe het nu eigenlijk zit met artsbezoeken onder werktijd. Denk hierbij aan fysio, tandarts of huisarts. Zij gaf aan dat haar werkgevers verschillende regels hanteren en vroeg zich af hoe dit komt en hoe het nu echt zit.
Is een werkgever verplicht bijzonder (speciaal) verlof te geven voor artsbezoeken?
Het antwoord op deze vraag is nee! Een werkgever is niet verplicht betaald verlof te geven voor artsbezoeken. In principe zou je dit dus of in eigen tijd of van je vakantie-uren moeten doen.
Wat zijn dan wel de verplichtingen mbt artsbezoeken?
Eigenlijk is er in de wet niets geregeld voor artsbezoeken. In de wet wordt echter wel gesproken over goed werkgever-/en werknemerschap. Het zou natuurlijk geen goed werkgeverschap zijn wanneer je werkgever weigert jou onder werktijd naar een noodzakelijke arts afspraak te laten gaan.
Wat is gebruikelijk?
Veel werkgevers hebben een X aantal uren doktersverlof per kalenderjaar in hun personeelshandboek opgenomen met een maximum van 2 uur per keer. Het is verstandig om hier inderdaad een beleid voor te hebben. Echter moet er ook gekeken worden naar de persoonlijke situatie. Stel iemand is chronisch ziek en moet regelmatig voor controles, dan mogen werkgever en werknemer speciale afspraken maken. Je wilt namelijk niet dat je werknemer zijn vakantie-uren (die bedoeld zijn om bij te komen) allemaal op gaan aan doktersafspraken en knel komt met voldoende ontspanning en rust.
Tips werkgever
- Zorg dat er beleid is voor artsbezoeken. Neem deze op in een personeelshandboek en zorg dat de werknemer hiervoor tekent bij indiensttreding.
- Ga met je werknemer in gesprek wanneer deze vaak naar de dokter moet.
- Maak indien nodig speciale afspraken met een individu ivm goed werkgeverschap.
- Controleer een eventuele CAO, mogelijk is er al een regeling van toepassing voor jouw organisatie.
Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?
De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.
Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.
Beste lezers,
Op advies van mijn huisarts heb ik mijn medische klachten met de directeur besproken. Ik heb hem zelf een kopie van mijn medisch dossier gegeven. Als ik naar de huisarts moet op 6 november 2018 om 16.00 uur heeft hij bezwaar. Ik moest zelf de afweging maken of de vergadering mijn doktersbezoek belangrijk was. Ik word met spoed doorverwezen naar de spoedeisende hulp. Op 29 november moest ik naar de specialist en op 28 november om 22.07 belt hij met de mededeling: jij mag niet naar de specialist. In juli 2019 heeft hij mij weer medegedeeld, dat ik onder werktijd niet naar de tandarts, specialist mag. Ik moet maar een tandarts of specialist gaan zoeken die op de zaterdag werkt.
Hi Anastasia,
dit klinkt mij allemaal wat onredelijk. Ik weet natuurlijk de context en achtergrond niet. Kijk stel dat jij echt heeel veeel onder werktijd steeds naar doktersbezoeken gaat dan snap ik dat dit vervelend en lastig kan zijn voor de werkgever. En die daar niet steeds regelmatig last van wil hebben. Echter moet iedereen gewoon naar zijn dokter, tandarts, fysio ed moeten kunnen gaan. Natuurlijk is het redelijk en billijk als je parttimer bent dat je dit op je vrije dagen plant. Als fulltimer is dit lastiger, je kan dan kijken wat je handig kan plannen met je werkgever zodat jullie elkaar tegemoet komen. Bovenstaand verhaal van jou vind ik ver gaan. Een baas die je de avond voor je afspraak belt om te zeggen dat je niet mag gaan. Gaat wel ver. Echter wat staat er op papier? Over doktersbezoeken? Medische bezoeken? Wat zijn de afspraken? Moet je hier ‘verlof’ voor aanvragen? Maar ook zaken als wat voor werk doe je? Ben jij de enige receptioniste en wil jij opeens morgen naar de dokter? Dan heeft het bedrijf een groot probleem en zou ik als HR zijnde ook vragen of het niet een andere keer kan je doktersbezoek. Maar de vraag is ook wat is er met je? Hoe accuut is het en moet je naar de dokter en kan het niet wachten?
Kortom allemaal belangen afwegingen. Kijken naar goed werkgeverschap en goed werknemerschap en met elkaar in overleg gaan. En is het een mega onredelijke werkgever die alles jou onmogelijk maakt dan kan je overwegen een nieuwe werkplek te zoeken.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt.
Groeten Linda