...
Gepubliceerd op 07 december 2024
De werkgeversverklaring en rechten die hieraan ontleend kunnen worden

Werknemers die een hypotheek willen afsluiten hebben een werkgeversverklaring van de werkgever nodig. Waar moet de werkgever rekening mee houden en wat kan een werknemer wel en niet eisen naar aanleiding van de informatie op de werkgeversverklaring?

Wat is een werkgeversverklaring?

De werkgeversverklaring is een verklaring die de werkgever opstelt voor de werknemer. Vaak is deze bedoeld voor een geldverstrekker. Bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een hypotheek, lening maar ook voor het verkrijgen van een huurwoning. Op de werkgeversverklaring staat je soort dienstverband. Per wanneer je in dienst bent, wat je functie is en of de werkgever de intentie heeft bij gelijkblijvend functioneren het contract om te zetten naar een vast contract voor onbepaalde tijd. Verder staat je bruto salaris erop, vakantietoeslag, onregelmatigheidstoeslag, provisie, vaste 13de maand, vaste eindejaarsuitkering en overwerk.

De risico’s van het afgeven van een intentie verklaring voor onbepaalde tijd

In de wet is er niets geregeld omtrent de werkgeversverklaring. Werkgevers stellen wel altijd een werkgeversverklaring op. Het is belangrijk dat deze naar waarheid wordt ingevuld. Echter geven veel werkgevers de intentieverklaring standaard af om hun werknemers aan een hypotheek te helpen. Dit houdt in dat zij verklaren dat bij gelijkblijvend functioneren het contract wordt voortgezet met een vast contract (onbepaalde tijd).

Werknemers kunnen geen vast contract claimen

Er is diverse jurisprudentie waarin werknemers proberen een vast contract te claimen omdat dit in de werkgeversverklaring is “toegezegd”. Echter hebben diverse rechters uitspraak gedaan dat de werknemer dit niet kan claimen. Het is een document niet bestemd voor de werknemer en de werknemer kan geen rechten ontlenen aan dit document.

Moment van het afgeven van de intentieverklaring is wel van belang

Situatie 1: werkgever geeft een intentie af op het moment dat deze nog niet weet dat een contract niet verlengd gaat worden? Dan is er niets aan de hand en kan de werkgevers nergens verantwoordelijk voor gesteld worden.

Situatie 2: werkgever geeft een intentie af terwijl deze weet dat de werknemer ontslagen gaat worden. Dan kan je als werkgever wel een probleem hebben. Je hebt namelijk onjuiste informatie afgegeven aan een geldverstrekker of makelaar wat een misdrijf is (valsheid in geschrifte). Er is jurisprudentie te vinden waarbij kantonrechters een hogere schadevergoeding bij ontslag toekennen en het dus de werkgever toch aanrekent.

LET OP: een financiële verstrekker kan aangifte tegen een werkgever doen van valsheid in geschrift!

Mijn advies aan werkgevers

Wees voorzichtig met het afgeven van een intentieverklaring, wanneer je weet dat je iemands contract niet gaat verlengen. Je moet als werkgever goed werkgeverschap tonen en dit is mede je werknemers financieel beschermen. Een ontslag of geen contractverlenging kan grote financiële gevolgen hebben voor je werknemer. Deze gaat op basis van zijn inkomen een bepaalde last aan die hij mogelijk niet kan dragen wanneer hij een uitkering heeft. Ik zou daarom de werknemers waarvan je zeker weet deze niet te willen verlengen geen intentieverklaring geven voor een vast contract bij gelijkblijvend functioneren.

Keerpunt is wel dat je ook niet wilt dat je werknemer soms weet dat je hem/haar niet gaat verlengen en deze nog maanden gedemotiveerd aan het werk is of zich ziek meldt etc. Zaken zullen goed afgewogen moeten worden.

ZZP’ers en uitzendkrachten steeds meer mogelijkheden

In het tijdperk met steeds meer ZZP’ers en uitzendkrachten ofwel flexibele arbeidskrachten zijn er gelukkig positieve ontwikkelingen. Er is steeds meer mogelijk voor hen om toch een hypotheek te krijgen. Lees hier meer over deze ontwikkelingen en de veranderingen voor 2017.

Alle wijzigingen voor 2017

Wil je meer weten over alle ontwikkelingen voor 2017 en de positieve ontwikkelingen? Lees dan hier mijn nieuwe artikel. Onder anderen tweeverdieners kunnen een hogere hypotheek krijgen, de werkgeversverklaring is korter geldig, ZZP’ers en uitzendkrachten meer mogelijkheden.

Tip werkgever

Bepaal je policy omtrent dit onderwerp en bepaal wat je zelf intern wilt aanhouden. Je ziet bij veel organisaties dat HR de werkgeversverklaringen gewoon opstelt en verstrekt zonder overleg met een manager en zonder te weten of iemand ontslagen gaat worden ed.

Wat zou volgens jou de policy omtrent de werkgeversverklaring moeten zijn? Let me know, below!

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

16 Reacties

  1. Nicole

    Een heel interessant artikel met heldere uitleg 🙂

    Antwoord
  2. Karel

    En wat nu als je de intentieverklaring hebt afgegeven en de werknemer vertrekt op eigen initiatief 2 weken na het ontvangen van de werkgeversverklaring.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Karel,

      het is en blijft een moment opname. Als werkgever heb je het met de juiste intenties gegeven. Als iemand dan opeens uitdienst gaat kan je er niet zoveel verder mee.
      Je kan ook een werkgeversverklaring geven en iemand wordt morgen aangereden en gaat een langdurig ziektetraject in. Dus tja.. blijft een lastig verhaal. Zorg dat je het af geeft met de juiste intenties en verder is het de verantwoordelijkheid van de werknemer. Je ziet dit in ieder geval vaker gebeuren. Hypotheek rond maken en switchen van baan.

      Groeten Linda

      Antwoord
  3. T van Eijk

    Hi Linda,

    Ik heb de afgelopen 12 maanden een x bedrag commissie (persoonlijk gebonden commissie) ontvangen op mijn loonstrook. Op mijn loonstrook heet dit ook “commissie”

    Echter wordt er op mijn werkgeversverklaring niet alle commissie gezet, terwijl het hier ook ‘commissie” heet. HR en Payroll berekenen enkel mijn target 100%, terwijl ik veel meer heb verdiend! Komt op mij over alsof ze niet willen berekenen wat ik exact bruto heb verdiend..

    Hoe zit dit? Kan een werkgever weigeren de feitelijke weergave op mijn werkgeversverklaring te zetten?

    Dank!

    Antwoord
    • Linda

      Hi Thom,

      Op een werkgeversverklaring mogen alleen vaste emolumenten vermeldt worden. Een eenmalige bonus bijvoorbeeld telt niet mee. De bank wil weten wat je vaste inkomen is. Wanneer jij iedere maand een bonus krijgt of bepaalde overuren maakt, dan kan en mag je werkgever dit wel meenemen op de verklaring. Wat de werkgever dan moet doen is het gemiddelde van bijvoorbeeld het afgelopen jaar noteren.

      Is je persoonlijke gebonden commissie een vaste arbeidsvoorwaarden die jij ieder jaar krijgt dan moet deze sowieso wel op de verklaring omdat dit dan een vast gegeven is.

      Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt.

      Groeten Linda

      Antwoord
  4. Nicole

    Ik heb een hypotheek via een financieel adviseur aangevraagd bij een bank. Dat was een verplichting van de bank, dus dat de hypotheek aanvraag via een onafhankelijk financieel adviseur zou moeten lopen. Mijn financieel adviseur vroeg om een werkgeversverklaring en loonstrookje en nog wat documenten begin mei 2018. Deze heb ik half mei 2018 aan hem verstrekt en we zijn in juni 2018 nog samen doorheen gegaan en toen ben ik akkoord gegaan met de rente en type hypotheek. Nu werd mijn vader opgenomen op de intensive care en in coma gebracht in die periode in juni 2018 en hierom was ik in die periode niet aan het werk omdat ik mijn familie en pa belangrijker vond. Mijn hoofd stond daar niet na. De hypotheek aanvraag blijkt nu officieel op 3 juli 2018 gedaan te zijn door die financieel adviseur en op 5 juli goedgekeurd door de bank. Ik was zelf de hele maand juni en deels ook juli en augustus in het ziekenhuis bij pa en familie en heb mijn toenmalige baas aangegeven dat het nog lang zou duren. Hierom hebben we besloten dat ik op 1 juli uit dienst ging bij mijn werkgever. Ik ontving de goedgekeurde hypotheek offerte en ondertekende deze begin julie 2018 en heb het terug gestuurd zonder er verder aandacht aan te besteden omdat ik met mijn gedachten bij mijn pa zijn situatie was. De overdracht is gedaan in augustus 2018 en vanaf dat moment betaal ik netjes elke maand mijn verschuldigede hypotheek rente aan de bank. Een paar weken geleden ontving ik een brief van de bank dat ik fraude gepleegd heb volgens hun omdat (mijn financieel adviseur) de aaanvraag gedaan is op 3 juli 2018 en dat is dus nadat ik uit dienst was terwijl de werkgeversverklaring half mei 2018 aangaf dat ik voor onbepaalde tijd in dienst was. Dus heb ik een false werkgeversverklaring volgens de bank ingediend? Ik ben me er hier niet van bewust omdat ik die aanvraag niet gedaan heb maar mijn financiele adviseur en ik wist helemaal niet dat hij pas op 3 juli de aanvraag deed ipv in juni 2018. Wat kan ik nu doen?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Nicole, 
      wat heftig allemaal. Dit heeft alleen niks met hr of arbeidsrecht te maken. Op het moment dat de werkgever de werkgeversverklaring tekende was er nog niets bekend omtrent uitdiensttreding. Dus de werkgever heeft gewoon in die zin netjes gehandeld.

      Fraude ed is niet fraude in het arbeidsrecht. Dit klinkt meer als een andere rechtsvorm. Ik heb hier dan ook niks over te zeggen of vinden want ik heb echt geen idee hoe dit zit. 
      Schakel een juiste jurist of rechtsbijstand in voor deze zaak. Investeren in goede juridische hulp loont vaak. 
      Sterkte!

      Antwoord
  5. Sandra

    Mijn werkgever weigert een werkgeversverklaring af te geven, terwijl ik een onbepaalde tijd contract heb.het bedrijf zit in zwaar weer, en spreekt over “valsheid in geschrifte” als ze dit nu tekenen. Maar het is toch een moment opname?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Sandra,

      als de werkgever echt verwacht om ‘kapot’ te gaan dan kan ik snappen dat als ze dat voorzien dat ze niet zomaar een verklaring willen afgeven. De vraag is hoe erg de ernst is en verwachting. Ze doen er goed aan vanuit hun zorgplicht dat ze niet zomaar iemand opzadelen met misschien wel een hoge hypotheek terwijl ze weten dat je er bijvoorbeeld uit gaat vliegen.

      Super vervelend maar het klopt wel een beetje wat ze zeggen.

      Groeten Linda

      Antwoord
  6. Alice

    Mijn zoon kreeg 4 weken geleden een werkgeversverklaring en heeft nu een huis gekocht.
    Afgelopen donderdag kreeg hij het bericht dat zijn contract niet verlengd wordt naar onbepaalde tijd. Dit kan toch niet?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Alice,
      dit ligt eraan, wisten ze toen dat hij geen verlenging ging krijgen? De werkgeversverklaring is een moment opname. Velen zijn juist blij dat een werkgever ze toch nog heeft geholpen aan een huis. Dus de vraag is even wat je ermee wilt. 

      Ben je bekend met de aanzegging: https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/contracten/aanzeggen-aanzegplicht-aanzegboete/ doet werkgever dit te laat dan zijn ze je de aanzegboete verschuldigd. 

      Ben je bekend met de transitievergoeding? Deze moet hij straks krijgen en vaak gebeurd dit niet of klopt de berekening niet. https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/ontslagwg/wat-verandert-er-met-de-transitievergoeding-per-1-1-2020/

      Mochten jullie ergens hulp bij nodig hebben dan hoor ik dit graag. Tegen betaling controleer ik dit soort zaken of zorg dat je dit krijgt als je iets niet hebt gekregen. 
      Groeten Linda 

      Antwoord
  7. Sandy

    Hoi Linda,
    Mijn dochter heeft een intentie verklaring gekregen voor haar hypotheek … (verkregen in corona tijd) nu moet ze vlg week komen omdat haar contract afloopt op 1 nov … vraagje ze gaan dan toch haar wel haar contract verlengen of vaste aanstelling??? Hartelijke groet

    Antwoord
    • Linda

      Hi Sandy,
      werkgever heeft destijds een intentieverklaring afgegeven. Echter kunnen ze in de tussentijd veranderingen van mening en zijn ze niet verplicht dit perse na te komen. 
      Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben. 
      Groeten Linda

      Antwoord
  8. Maarten Jacobs

    Ik ben een Belgische werkgever en van een Nederlandse werknemer. Ik heb hem 10 dagen geleden en werknemersverklaring afgegeven. Nu heb ik 5 dagen later bedrog door de werknemer vast gesteld.
    Ik ga hem dus ontslaan. Alleen heeft hij zich 2 weken ziek gemeld. In die tijd is het in België moeilijk hem effectief te ontslaan. Ik wens wel zijn werkgeversverklaring in te trekken. Kan dit en hoe moet ik dat doen?

    Antwoord
    • Linda

      Ik zou je aanraden om even contact op te nemen met een advocaat. Die kan je het beste ondersteunen schat ik in.
      Groetjes Linda

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.