...
Gepubliceerd op 07 december 2024
Welke oproepovereenkomsten zijn er en hoeveel moet er (bij ziekte) doorbetaald worden?

Wist jij dat een oproeper recht heeft op minimaal 3 uur uitbetaling per oproep? Wist jij dat je bij ziekte alle ingeplande uren betaald moet krijgen? Weet jij überhaupt welke soorten oproepovereenkomsten er zijn? Wanneer ben je verplicht om gehoor te geven aan een oproep? Er zijn twee soorten oproepovereenkomsten: de voorovereenkomst en de oproepovereenkomst MUP (met uitgestelde prestatieplicht).

De voorovereenkomst:

  • Dit is nog geen arbeidsovereenkomst;
  • de arbeidsovereenkomst gaat pas in, zodra werknemer en werkgever met elkaar hebben afgesproken wanneer er gewerkt gaat worden en voor welke periode;
  • beide partijen zijn nog volledig vrij om wel of niet op een oproep in te gaan;
  • iedere oproep is een nieuwe arbeidsovereenkomst, na 3 arbeidsovereenkomsten is er sprake van een onbepaalde tijd contract.

De MUP:

  • Met uitgestelde prestatieplicht (pas op het moment dat werknemer ingepland is, ontstaat er een prestatieplicht);
  • dit is meteen al een arbeidsovereenkomst;
  • werknemer moet gehoor geven aan een oproep;
  • werkgever moet werknemer oproepen wanneer deze werk voor handen heeft;
  • er zijn twee varianten: het nulurencontract en de min-max overeenkomst.

Het nulurencontract:

  • Nog geen vaste uren van te voren afgesproken;
  • minimaal 4 dagen van tevoren een eventueel rooster bekend maken.

Min-max contract:

  • Werkgever moet de minimale uren inplannen en altijd uitbetalen (ook bij ziekte);
  • werkgever kan je extra inplannen tot aan je maximaal afgesproken uren, je bent dan verplicht om hier gehoor aan te geven;
  • met akkoord van de werknemer kan de werkgever je nog extra inplannen boven je maximale uren.

Wat te doen bij ziekte:

  • Voorovereenkomst –> alleen loon (ziektegeld) betalen wanneer er al is afgesproken wanneer de oproeper zou komen werken. Mocht deze persoon nog niet ingepland zijn en zich ziekmelden dan hoef je als werkgever geen loon te betalen. Tip voor de oproeper controleer dan of er mogelijkheden zijn bij het UWV voor een ziektewetuitkering.
  • MUP –> nulurencontract/min-max –> dan moet de werkgever altijd de uren doorbetalen die ingepland waren voor de werknemer/oproeper. Na de oproepperiode moet bij de min/max overeenkomst de minimale uren doorbetaald worden bij ziekte. Bij een nulurencontract is dit niet het geval.

Het betreft overal minimaal 70% van je loon die bij ziekte uitbetaald moet worden in het eerste jaar. Controleer waar jij voor getekend hebt in je contract, personeelshandboek of het ziekteverzuimreglement. Soms zijn er afwijkende percentages van 90% of 100%. Mocht deze 70% lager uitvallen dan het minimumloon dan is de werkgever verplicht het minimumloon altijd uit te betalen.

Minimaal 3 uur per oproep

Als oproeper heb je te maken met veel onzekerheid. Daarom heeft de wet bepaald dat je per oproep minimaal 3 uur uitbetaald moet worden. Stel dat de werkgever de werknemer inplant maar toch niet voldoende werk heeft en de werknemer na één uur al naar huis stuurt. Dan moet de werkgever de werknemer toch minimaal 3 uur uitbetalen.

TIP! Wet Flexibel Werken

Men mag een beroep doen op de Wet Flexibel Werken wanneer de werknemer, tijdens de beoogde ingangsdatum van de aanpassing, minimaal 6 maanden in dienst is bij de werkgever. Het verzoek moet de werknemer uiterlijk 2 maanden vóór de beoogde ingangsdatum indienen. Dit zou dus betekenen dat een werknemer die nog maar 4 maanden in dienst is een verzoek zou kunnen indienen.

Uitzondering:

Werkgevers kunnen in de oproepovereenkomst een artikel opnemen dat zij de eerste 6 maanden alleen de uren hoeven uit te betalen die daadwerkelijk gewerkt zijn. Dit geldt niet bij ziekte! Wanneer de werknemer is ingepland en vervolgens ziek is dan moet er doorbetaald worden. In sommige lopende CAO’s kan het zijn dat er een langere termijn is afgesproken.

Wil jij een juridisch kloppend en goed oproepcontract?

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De financiële gevolgen van ziekte waar je niet bij stil staat! - The Happy Financial - […] compleet afhankelijk van het soort contract dat je hebt. Ben je bijvoorbeeld een oproeper met een MUP 0-urencontract dan…

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.