...
Gepubliceerd op 15 mei 2024
Waarom je een contract door een specialist moet laten opstellen of controleren?

Ik werd een hele tijd geleden benaderd door iemand die een probleem had met een (ex)werknemer. Ik ga niet teveel in detail treden maar zij vroegen mij om hulp. Ik ben gaan kijken naar de aanwezige stukken zoals contracten en reglementen en kwam er al snel achter dat dit niet goed zat. Helaas konden we daarom vrij weinig doen aan de vervelende situatie. Het enige wat nog kon is zorgen dat het in de toekomst niet meer zou gebeuren.

Waarom het vaak mis gaat!

Er kan ontzettend veel mis gaan in een contract en vaak zie je dat de kleine bedrijven de dupe zijn. Deze bedrijven hebben geen eigen HR afdeling omdat dit nog te duur is. Zij krijgen dan vaak een contract van de boekhouder die beweert dat dit echt een goed contract is. De boekhouder zijn specialiteit is boekhouden en niet personeelscontracten. Keep that in mind! Iedereen heeft zijn eigen talenten en skills.

Wat gaat er vaak mis in de contracten?

Er gaan vaak dingen mis in oproepovereenkomsten. Ik schreef hier recent een uitgebreid artikel over. Deze moet je echt gelezen hebben wanneer je werkt met oproepers. Ook zie je dat er in tijdelijke contracten nog een relatiebeding of concurrentiebeding staat welke niet meer mogen. TENZIJ je deze uitgebreid onderbouwt waarom het toch echt grote noodzaak is voor je organisatie. Helaas ontbreekt dit vaak of houdt het geen stand. Daarnaast mist vaak een tussentijds opzegbeding. Je kan dan tijdens een tijdelijk contract nooit tussentijds met elkaar stoppen/opzeggen ook al willen beide partijen dit. En zo zijn er nog veel meer punten waar je contracten op gecontroleerd moeten worden. Mijn advies, dit moet je niet zelf willen doen. Hou je bij je eigen specialiteit en skills en dat bedoel ik echt goed. 😀

Stappenplan wanneer je personeel hebt of gaat krijgen

 • Weet waar je aan begint en verdiep je in alle risico’s die bij het hebben van personeel komen kijken.
 • Denk na over interne regels en wat jij wilt voor je personeel en neem deze op in een personeelshandboek. (denk hierbij aan bijzonder verlof, de manier van verlof aanvragen, huisregels, kledingvoorschriften etc etc)
 • Laat door een HR specialist of (arbeidsrecht) jurist de contracten en personeelsreglementen opstellen.
 • Mocht je al contracten hebben maar heeft hier nog nooit een HR specialist of (arbeidsrecht) jurist naar gekeken laat dit dan alsjeblieft alsnog doen. Dit om problemen in de toekomst te voorkomen.
 • Contracten ouder dan twee jaar zullen waarschijnlijk al niet meer voldoen aan alle nieuwe ontwikkelingen in wet en regelgeving. Laat je contracten dus tussentijds checken.
 • Lees en volg vooral mijn blog en schrijf je onderstaand in om altijd op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen.

Mocht je vragen hebben of met twijfels zitten omtrent je contract dit kan als werkgever of als werknemer, stuur mij dan een mailtje. Wellicht kan ik je helpen met mijn diensten ;).

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

 1. Marian

  Hai Linda.

  Misschien een “leuk” item om uit te zoeken. Mederwerkers ziek uit dienst omdat het contract beëindigd wordt vanwege rechtswege. Wat zijn de rechten en de plichten van de medewerker en werkgever hierna. En hoe zit het met het eigenrisicodragerschap voor de ziektewet en de WIA.

  Antwoord
  • Linda

   hele goede Marian. Ik had iets soortgelijks op mijn brainstorm lijst staan. Input is altijd welkom!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.