...
Gepubliceerd op 19 juni 2024
Zorgverlof opnemen wanneer je kindje/partner/ouder/pleegkind ziek is!

Zorgverlof bestaat en iedereen heeft er recht op. Werkgevers zijn er niet zo happig op omdat je bij kortdurend zorgverlof gedeeltelijk loon moet doorbetalen. Werkgevers hebben daarom liever dat je verlof op neemt. Welke zorgverlof soorten zijn er? Wanneer heb je er recht op? Wat hoor je doorbetaald te krijgen? En voor wie geldt het?

Hoe zit het met zorgverlof?

Iedere werknemer kan aanspraak maken op zorgverlof. Het is bedoeld om noodzakelijke zorg te verlenen aan; echtgenoot, geregistreerd partner of partner met wie je samenwoont, inwonende kinderen van jouzelf of van je partner, pleegkind welke op hetzelfde adres woont en je ouders. Sinds 1 juli 2015 geldt dit ook voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten of anderen in de sociale omgeving.

In beide situaties moet het gaan om noodzakelijke zorg die anderen niet op zich kunnen nemen en de zorg moet medisch noodzakelijk zijn.

Wat zijn de verplichtingen van de werknemer?

 • Werknemer moet zsm melden dat hij zorgverlof wil opnemen.
 • Bij langdurend zorgverlof moet er 2 weken voor de ingangsdatum een aanvraag ingediend worden.
 • Werknemer moet vermelden voor wie het is en waarom.
 • Werknemer moet aangeven wat de vermoedelijke duur is.
 • Werknemer moet de wijze van opname opgeven.

Wanneer kan zorgverlof geweigerd worden?

 1. Werkgever kan alleen weigeren indien er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn. Zoals je al vaker in mijn blogs hebt kunnen lezen betreft het hier zeer ernstige omstandigheden die zouden ontstaan wanneer jij er niet bent. Die dan vervolgens praktisch ervoor zouden zorgen dat het bestaan van het bedrijf in het gedrang komt. Dit gebeurd dus niet snel en hiermee kan een werkgever alleen met een hele goede reden een aanvraag voor zorgverlof weigeren. Het belang van de werkgever en het belang van de werknemer moeten tegen elkaar afgewogen worden.
 2. Kortdurend zorgverlof kan ingewisseld worden tegen vakantiedagen vanuit de werkgever. Dit moet dan wel met een personeelsvereniging, OR of CAO afgesproken zijn. Check dus goed wat de regels bij jouw werkgever zijn. Is er niets afgesproken dan geldt hetgeen in dit artikel wat bij wet is vastgesteld.

Wie hebben er geen recht op zorgverlof?

ZZP’ers hebben geen recht op kortdurend zorgverlof. Opzich ook wel logisch omdat er geen werkgever is die kan zorgen voor een doorbetaling.

 

Wat is de duur en looptijd van het zorgverlof?

Kortdurend:

 • Maximaal twee keer de duur van je contractsuren per week in een periode van 12 maanden.
 • Men dient 70% uit te betalen, tenzij je hiermee onder het minimumloon komt. Het minimumloon moet altijd betaald worden.
 • Je bouwt in deze periode gewoon vakantiedagen op.

Langdurend:

 • Zes keer de duur van de contractsuren per week in een periode van 12 maanden.
 • Men krijgt geen loon doorbetaald.
 • Langdurend zorgverlof mag niet verrekend worden met vakantiedagen. Werkgever is vrij om toch een gedeelte van het loon uit te betalen.
 • Je bouwt in deze periode gewoon vakantiedagen op.

Tip: lees mijn artikel over calamiteitenverlof. Calamiteitenverlof is voor de eerste noodvoorziening. Dit kan een situatie zijn

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

7 Reacties

 1. Buijsman P.N.M

  mijn dochter wond in een instelling .
  ik ben bewindvoerder/mentor/curatele van haar .
  ik werk in een timmerfabriek.
  heb ik recht op kortdurend zorgverlof ,ik moet regelmatig na de instelling toe om bepaalde dingen te regelen .

  Antwoord
  • Linda

   Hi lezer, goede vraag.

   Ik quote even een stukje uit mijn blog: In beide situaties moet het gaan om noodzakelijke zorg die anderen niet op zich kunnen nemen en de zorg moet medisch noodzakelijk zijn.” Dingen regelen voor iemand zou ik niet direct scharen onder medisch noodzakelijk zorg. Zorgverlof is echt bedoeld om een ”ziekte”periode op te vangen. De vraag is dus even om wat voor ”dingen” het gaat. Ik hoop dat dit antwoord je een beetje op weg helpt.

   Liefs Linda

   Antwoord
 2. Buijsman

  Hartelijk bedankt voor deze informatie .Ik kan hier zeker iets mee.
  vriendelijke groeten P.Buijsman

  Antwoord
 3. G ten Broeke

  Hallo
  Hebben uitzendkrachten wel recht op zorgverlof?
  Deze vraag voor gelegd bij het uitzendbureau,
  maar wacht nog steeds op antwoord…

  Mvg, G ten Broeke

  Antwoord
  • Linda

   Hi G,

   ik zou de CAO goed doornemen en checken. Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan kan je gebruik maken van mijn diensten.

   groeten Linda

   Antwoord
 4. Priscilla

  Heb ik met een oproepcontract ook recht op zorgverlof? Ik sta al wel voor verschillende diensten ingeroosterd.

  Antwoord
  • Linda

   Hi Priscilla,

   dit ligt er even aan hoe je oproepcontract in elkaar zit. Er zijn bijv oproepcontracten waarbij een uitzonderingsregel is toegepast het eerste half jaar en waarbij de werkgever dan enkel betaald voor het feit dat iemand werkt. Dit kan het zorgverlof mogelijk in de weg staan. Ik heb eerlijk gezegd deze vraag nooit eerder gehad. Als je precies wilt weten hoe het zit zou ik je contract en persoonlijke situatie even moeten bekijken.

   Liefs Linda

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.