...
Gepubliceerd op 15 september 2024
Zorg dat je alle verlofsoorten kent en krijgt waar je recht op hebt!

Er zijn ontzettend veel verlofsoorten. Van sommige weten mensen het bestaan niet eens. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer jij je zieke kindje opeens met spoed moet ophalen op de crèche dit onder calamiteitenverlof valt? Waarschijnlijk niet. Ik zet daarom alle verlofsoorten voor je op een rij.

Wettelijk en bovenwettelijk verlof ofwel vakantiedagen

Dit is het standaard verlof ofwel je vakantiedagen. Wettelijk verlof heeft iedereen, dit zijn op fulltime basis 20 vakantiedagen. Dit is bepaald door de wet. Alles boven deze 20 vakantiedagen op fulltime basis zijn bovenwettelijke verlofdagen. Ik schreef een uitgebreid artikel over wettelijk en bovenwettelijk verlof en wanneer deze komen te vervallen.

Bijzonder verlof

Veel werkgevers hebben ook bijzonder verlof. Er staat dan in een personeelshandboek of contract wanneer je hier recht op hebt. Dit zijn vaak vrije dagen ivm huwelijk, verhuizing, overlijden, jubilea etc. Dit is niet verplicht en de werkgever is vrij om te bepalen hoeveel en wanneer je dit krijgt.

Calamiteitenverlof

Dit is een verlofsoort geregeld bij de wet. Het is voor de eerste noodvoorziening om iets te regelen wat per direct moet gebeuren en niet uitgesteld kan worden. Hier vind je een overzicht in welke situaties dit bijvoorbeeld kan zijn. Onder anderen dus om je zieke kindje per direct van de crèche op te halen en bijvoorbeeld een gesprongen leiding te laten repareren.

Let op: werkgevers kunnen onder calamiteitenverlof uit komen wanneer zij in een contract of personeelshandboek opnemen dat er eerst bovenwettelijk verlof opgemaakt dient te worden alvorens er calamiteitenverlof opgenomen kan worden.

Zorgverlof

Ook is er zorgverlof welke is opgesplitst in kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof. Zorgverlof is wederom bij wet geregeld en is bedoeld om voor je zieke partner, inwonende kinderen, pleegkinderen, ouders, broers zussen, grootouders, kleinkinderen of huisgenoten te zorgen. Zorgverlof mag in principe niet geweigerd worden, tenzij er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn die zwaarder wegen dan jouw belang. In beide situaties bouw je gewoon vakantiedagen op.

Kortdurend zorgverlof: tweemaal de duur van je contracturen per week, 70% doorbetaling van je loon.

Langdurend zorgverlof: zesmaal de duur van je contracturen per week, geen loondoorbetaling.

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is nog steeds nuttig ondanks dat er geen belastingvoordeel meer aan zit. Ouderschapsverlof zorgt ervoor dat je tijdelijk minder kunt werken maar toch het recht behoudt op je oude contracturen. Je hebt recht op ouderschapsverlof wanneer je minimaal een jaar in dienst bent en de duur is 26 keer je contracturen. Het is voor kinderen tot 8 jaar en je mag zelf bepalen wanneer je dit opneemt. Uitgebreide informatie over de aanvraag ervan, de manier van opnemen en andere verplichtingen lees je hier.

Zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof zal een van de bekendste verlofsoorten zijn. Wat goed is om te weten is dat jij zelf de keus hebt om tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof te kunnen gaan. Tenzij je ziek bent dan moet je verplicht met 6 weken met zwangerschapsverlof. Wanneer je langer doorwerkt krijg je die weken aan het einde terug, hierdoor heb je na je bevalling nog langer bevallingsverlof. Je verschuift je weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof hiermee. Ik heb een speciale rubriek op De Ontslagexpert.nl met rechten en plichten voor zwangere vrouwen.

Let op afwijkingen bij verlofsoorten

Let op: in CAO kan er afgeweken worden van bovenstaand. Controleer daarom je contract, CAO of personeelshandboek altijd goed.

Nu ben ik ontzettend nieuwsgierig of jullie al deze verlofsoorten al kende? Laat je het me weten in een comment?

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.