Gepubliceerd op 03 december 2023
Wat zijn de gevolgen van chronische stress en hoe verminder je stress?

De wekker gaat! Hup, uit bed en de dag begint. Rennen, vliegen, belangrijke presentatie, deadlines… Je kent het wel! Als alles lekker loopt, dan lijkt het alsof je vleugels hebt. Een beetje stress houdt je scherp, het maakt je socialer, je komt in een flow, het geeft een boost aan je immuunsysteem en je geheugen verbetert. Kortom, wat stress zo nu en dan, is helemaal niet erg. Maar laat het niet chronisch worden!

Chronische stress

Stress…. je went eraan, maar er gebeurt van alles in jouw lichaam! Je bijnieren maken bijvoorbeeld overuren, want ze blijven cortisol produceren. Zelfs als dat niet meer nodig is. Gevolg van deze chronische stress? Ellende! Concentratiestoornissen, ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten, overgewicht, verstoorde spijsvertering, ziekte en infecties.

Kan je dit voorkomen? Ja!

Af en toe stress is dus niet zo erg, maar zorg dat je kunt herstellen. Sport regelmatig,  doe aan yoga, ga in je lunchpauze lekker naar buiten, leer goed ademhalen, geniet van het leven met familie en vrienden, slaap voldoende, eet en drink gezond, lach veel, leef mindfull, stop met piekeren.

In 5 minuten stress verminderen

Als je het druk hebt, dan heb je niet zoveel tijd om te sporten of aan yoga te doen, maar wat is dan wel mogelijk? Onderstaande ademhalingsoefeningen kan je makkelijk tussendoor doen, in de auto, als je op de bus wacht, op de wc, als je in de rij voor de kassa staat…….. Twee keer per dag (en zeker na een stressvol moment) heeft al effect!

  1. Concentreer je op je ademhaling. Wees je bewust van waar je ademhaling zit. Hoog achter je borstbeen? Laag in je buik? Adem je juist vanuit je flanken? Je hoeft niets anders te doen dan je bewust worden van hoe je ademt op dit moment. Neem hiervoor minimaal 1 minuut de tijd.
  2. Vervolgens ga je over naar een meer volledige ademhaling. Je ademt hierbij rustig in en uit via de neus. Als je inademt vul je eerst de onderkant van de longen. Je buik zal hierbij uitzetten. Dan vullen de longen zich verder van onder, via je middenrif, naar bovenin de longen. Houdt de adem dan 4 tellen vast. Adem dan weer even rustig uit en houdt na de uitademing de adem weer gedurende 4 tellen vast. Als je deze ademhaling nog een minuut of 4 doet, zal je merken dat je dit een gunstige invloed heeft op eventuele spanning.

Kortom, blijf ademhalen en doe dat bewust!

Elly van Exel: www.yogaboss.biz

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *