...
Gepubliceerd op 14 september 2024
Een loonbeslag is een signaal om de werknemer extra aandacht te geven
Een loonbeslag kan door meerdere redenen veroorzaakt worden. Soms is het per ongeluk (onoplettendheid of verhuizing), soms is het express omdat je het niet eens bent met de factuur en soms is het onmacht en kan je iets niet betalen (verlies baan/inkomen). Een ding is zeker en dat is dat ”schulden” voor niemand fijn zijn.

Wanneer krijg je een loonbeslag?

Een loonbeslag komt niet zomaar en vaak weet de werknemer al langere tijd dat hij een achterstand heeft. Bedrijven sturen herinneringen en dragen het over aan een incassobureau. Wanneer een incassobureau niet in staat is een factuur te innen dan wordt er een deurwaarder in geschakeld. De deurwaarder is de persoon die een (loon)beslag kan leggen. Je ziet dus dat dit al een heel traject is.

Wat gebeurd er bij een loonbeslag?

De werkgever krijgt persoonlijk van een deurwaarder een pak papieren met het loonbeslag. De werkgever is dan verplicht om hieraan mee te werken. De werkgever moet een gedeelte van het loon inhouden en direct betalen aan het deurwaarderskantoor.

Zie het als een signaal

Een loonbeslag kan een signaal zijn dat je werknemer ”problemen” heeft privé. Het gebeurt ook vaak dat als er één loonbeslag binnen komt er vaak meerdere volgen. Een werkgever heeft een zorgplicht en ik vind een loonbeslag een signaal om de werknemer extra aandacht te geven. Je wilt ziekteverzuim voorkomen.

Stappenplan hoe om te gaan met een loonbeslag:

  1. Informeer de werknemer dat er een loonbeslag is binnen gekomen. Overhandig hier een kopie van. Je moet namelijk als werkgever salaris gaan inhouden en dat zal betekenen dat de werknemer nog minder geld krijgt aan loon waardoor mogelijk nog meer rekeningen gaan blijven liggen.
  2. Ga in gesprek met de werknemer en kijk waar je de werknemer wellicht kunt helpen. Tuurlijk is het de verantwoordelijkheid van de werknemer. Echter wil je niet dat de werknemer er ”ziek” van wordt. Privé problemen worden uiteindelijk toch vaak meegenomen naar het werk.
  3. Een loonbeslag zorgt ervoor dat de werknemer minder salaris krijgt, waardoor hij mogelijk nieuwe rekeningen niet meer kan voldoen. Als werkgever kan je bijwijze van uitzondering een voorschot op het vakantiegeld of dertiende maand doen, zodat wellicht het bedrag van het loonbeslag in één keer wordt voldaan om verdere problemen te voorkomen. Sommige werkgevers betalen de vordering en treffen een behapbare regeling met hun werknemer. Dit is natuurlijk afhankelijk van het beleid en ook zeker of een werknemer goed is en wel of niet al in vaste dienst.
  4. Laat je niet meteen afschrikken door een loonbeslag. Soms zie je dat werkgevers dan geen contracten meer verlengen omdat ze bang zijn voor een hoop gedoe en ziekteverzuim. Het kan iets eenmaligs zijn.
  5. Mocht uit een gesprek blijken dat er meerdere achterstanden zijn, dan kan je als werkgever ook een regeling treffen met een incassobureau (indien de werknemer akkoord is). Je kan dan van het salaris direct iedere maand bijvoorbeeld 50 euro overmaken. Dit geeft vertrouwen aan het incassobureau dat de afspraken nagekomen worden.
  6. Je bent als werkgever vrij over hoe ver je wilt gaan om je personeel te helpen. Het is verstandig om hier enigszins richtlijnen voor op te stellen als zijnde een beleid/protocol bij een loonbeslag. Echter kan je als werkgever soms best een hoop doen om ergere problemen te voorkomen. Hoeveel is de werknemer je waard ;).

LET OP: wanneer jij een regeling treft met de werknemer of namens de werknemer, zorg dan dat alle afspraken zwart op wit staan met een handtekening voor akkoord van de werknemer.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.