Gepubliceerd op 30 november 2023
Wanneer mag je thuiswerken wegens het Coronavirus?

Welke verplichting heeft mijn werkgever?

De werkgever is verplicht de RIVM richtlijnen en maatregelen door te voeren en moet aan zijn zorgplicht voldoen (in ieder geval tot en met 31 maart 2020). Wat houdt dit in?

  • Werkgever moet werknemers instrueren dat zij sowieso thuis moeten blijven wanneer zij neusverkoudheid of hoesten of keelpijn of koorts hebben. 
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen geldt dat zij thuis moeten blijven als zij klachten EN koorts hebben. 
  • Alle bijeenkomsten privé en zakelijk van 100 personen moet je afzeggen. 
  • Iedereen die thuis kan werken moet je thuis laten werken. 
  • Als je niet thuis kan werken zal er spreiding van werktijden ingelast moeten worden. 
  • Kwetsbare personen moeten naar huis gestuurd worden ondanks dat ze wel of niet thuis kunnen werken. 

Indien je klachten hebt?

Werkgever moet werknemers instrueren dat zij sowieso thuis moeten blijven wanneer zij neusverkoudheid of hoesten of keelpijn of koorts hebben. Wanneer een werknemer van de werkgever geïnstrueerd wordt om thuis te werken moet deze ook loondoorbetaling krijgen.

De werknemer die thuis kan werken moet dit doen!

Als je KAN thuiswerken met jouw beroep dan MOET een werkgever je thuis laten werken. De regering heeft niet voor niets iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Werkgever en werknemer zullen daarom met elkaar moeten overleggen of thuiswerken een optie is. 

Mijn werk kan ik maar deels thuis uitvoeren?

In sommige situaties kan het zijn dat bijvoorbeeld een deel van de werkzaamheden thuis kan en een deel niet. Bespreek dan bijvoorbeeld dat het deel wat wel thuis kan thuis wordt gedaan en het andere deel bijvoorbeeld wel op werk. Je bent dan als werknemer zo kort mogelijk op het werk. OF verzamel de spullen van kantoor die je nodig hebt om het andere deel ook thuis te kunnen doen. EN OF bespreek of je bepaalde werkzaamheden die niet thuis kunnen uitgesteld kunnen worden tot na Coronavirus? En pak ander werk op wat wel thuis kan. 

Is je werkplek thuis wel geschikt? 

Werkgevers kunnen mogelijk laptops beschikbaar stellen. Een goede bureaustoel kunnen uitlenen/meegeven. Of kijken of IT tijdelijk het werken op een eigen laptop thuis mogelijk kan maken. Wees creatief en bespreek het met elkaar.

Tip: kom zelf ook met suggesties bij je werkgever. Wat denk je zelf te kunnen doen? Wat heb je nodig? Jij kent je inhoudelijke werk en planning immers het beste. De werkgever zal het meedenken in oplossingen alleen maar fijn vinden. 

Thuiswerk niet mogelijk! Gespreide werktijden inlassen

Als thuiswerken lastig is kan je gaan kijken of je het aantal mensen op de werkvloer kunt verspreiden. Je laat bijvoorbeeld een groep vroeg starten en weer vroeg naar huis gaan en een groep laat starten en later naar huis gaan. De tijd thuis kunnen sommigen dan toch nog aan werk besteden voor of na de werktijd op werk. Maak eventueel een rooster en kijk wat haalbaar is. Hiernaast is het van groot belang dat de maximale voorzorgsmaatregelen worden getroffen mbt hygiëne en het voorkomen van besmetting op het werk! 

De groep kwetsbare personen!

Kwetsbare personen zijn ouderen en personen met een verminderde weerstand. Deze kwetsbare groep mensen MOET een werkgever naar huis sturen of zij nu wel of niet kunnen werken. Lees de uitgebreide blog over kwetsbare personen, wanneer je hieronder valt en hoeveel je doorbetaald hoort te krijgen. 

Wil je als werknemer thuis blijven en ben je niet ziek

Als je niet ziek bent en wel thuis wilt blijven, maar niet kan thuiswerken? Dan komt dit voor eigen rekening en zal je eventueel verlof of onbetaald verlof dienen op te nemen. 

Meldt je je als werknemer ziek en is er twijfel of je terecht ziek bent?

Alleen de bedrijfsarts mag en kan beslissen of je terecht ziek bent en er dus loon doorbetaald dient te worden.

Update: als een gezinslid koorts heeft!

Als een van de gezinsleden koorts heeft moet het hele gezin thuis blijven. Dit is besloten in de persconferentie van 23 maart 2020.

Wil je sparren over jouw persoonlijke situatie?

Mocht je willen sparren of willen overleggen hoe jij dit het beste kunt aanvliegen dan kun je contact met mij opnemen. ​

Foto: Prisca Visser

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *