Wat kan een werkgever doen?
- De werkgever moet kijken naar zijn belang en het belang van de werknemer.
- Welke handelingen mag een werknemer niet doen elders? Wat wil je beschermen en is dit juist omschreven in je beding. Heb jij bijvoorbeeld een heel breed beding die praktisch alles omvat dan is dit niet gunstig bij een rechter. Werk je bijvoorbeeld alleen regionaal dan zal je een concurrentiebeding met een straal of geografisch gebied moeten hebben en geen landelijke dekking. Landelijke dekking van het beding zou dan niet logisch en onbillijke benadeling zijn van de werknemer, omdat het niet nodig is.
- Wanneer er sprake is van positieverbetering en of arbeidsvoorwaarden verbetering bij de concurrent, kan de werkgever dit zelf ook aanbieden.
- Ook de werkgever zal alles goed zwart op wit moeten onderbouwen en in mogelijkheden moeten denken. Is je zwaarwegend bedrijfsbelang echt zo zwaarwegend?
- Tip: wanneer jij als werkgever mensen opleidt, zorg dan dat dit schriftelijk wordt vastgelegd, zodat je altijd kunt bewijzen dat jij als werkgever iemand van specifieke kennis hebt voorzien en opgeleid.
Wat kan je als werkgever doen wanneer er geen concurrentiebeding is?
Toch is het niet de bedoeling dat een ex werknemer al je klanten benadert en ”steelt”. Er is dan sprake van onrechtmatige concurrentie en je kan dan als werkgever naar de rechter gaan. De rechter kan dan een concurrentieverbod opleggen aan een ex-werknemer. Zo kun je jezelf toch nog beschermen of iets ondernemen. Probeer voordat je naar de rechter stapt in gesprek te gaan met de werknemer, een advocaat kan bijvoorbeeld een brief sturen met de consequenties wanneer de ex-werknemer hier mee door gaat. Dit schrikt vaak al af.
Neem bij iedere wijziging het beding opnieuw mee
Een werkgever doet er verstandig aan om bij ieder nieuw contract (verlenging) sowieso het concurrentiebeding opnieuw mee te nemen en te laten tekenen. Een simpel briefje met ”alle overige bepalingen blijven van kracht” houdt niet altijd stand bij een rechter. Noteer je concurrentiebeding ook altijd in het contract zelf, verwijzing naar het personeelsreglement houdt geen stand wanneer niet iedere bladzijde uit het reglement geparafeerd is. Ook bij een functieverandering, bedrijfsovername, doorstart doe je er goed aan het concurrentiebeding opnieuw te laten tekenen in het contract! Tip van Lin!
0 reacties