...
Gepubliceerd op 06 december 2024
Wat is het verschil tussen een opzegging en een aanzegging?

Deze vraag kreeg ik binnen van een lezer en ik vond dit een mooie vraag voor een nieuwe blog. Wat is nu het verschil tussen een opzegging en een aanzegging. Hier zit namelijk toch een groot verschil in. Ik zet het daarom voor jou op een rijtje.

Wat is een opzegging?

Opzeggen kunnen een werkgever en een werknemer doen en is nodig om een vast contract te stoppen of een tijdelijk contract tussentijds te stoppen. Het tussentijds stoppen is het eerder stoppen dan de bekende einddatum in het tijdelijke contract. In principe hoeft een tijdelijk contract niet opgezegd te worden, omdat deze automatisch van rechtswege eindigt. Stel dat je elders gaat werken dan moet je schriftelijk je baan opzeggen en de werkgever zal deze beeindiging schriftelijk bevestigen.

Wat is een aanzegging?

Het aanzeggen van een contract is nodig bij tijdelijke contracten. Alleen de werkgever kan een contract aanzeggen. Dit betekent dat de werkgever minimaal één maand van te voren de werknemer informeert of zijn tijdelijke contract wel of niet wordt voortgezet. Dit dient schriftelijk te gebeuren. Wanneer de werkgever dit vergeet moet er een boete betaald worden aan de werknemer. Deze boete heet de aanzegboete. Deze boete kan oplopen tot één maandsalaris.

Het verschil

De opzegging is eigenlijk bedoeld om een contract definitief te beëindigen en kan door werkgever of werknemer gebeuren. Het aanzeggen van een contract kan alleen de werkgever. Deze is puur ter info bedoeld, wat gaat er gebeuren met een tijdelijk contract.

Tips werkgever

  • Zeg een contract minimaal een maand van te voren aan richting de werknemer om een boete te voorkomen.
  • Noteer duidelijk in het contract of een personeelshandboek welke opzegtermijn men hanteert.
  • Mocht je af willen wijken van de wettelijke opzegtermijn, noteer dan ook wat dit betekent voor de werkgever zelf.

Tips werknemer

  • Mocht de werkgever je niet minimaal een maand van te voren aanzeggen (informeren over je contract) claim dan de aanzegboete.
  • Controleer altijd je contract of personeelshandboek op de afgesproken opzegtermijn en weet waar je voor tekent.
Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

  1. Lisetre

    Als er in het contract staat: de arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege zonder dat daartoe opzegging is vereist, geldt de aanzegplicht dan wel?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Lisette,

      Bedankt voor je mooie en goede vraag. De vermelde zin van jou is standaard en zal je in ieder contract altijd terug moeten zien een contract loopt ondanks het wel of niet aanzeggen altijd automatisch af. Het aanzeggen is dus niet nodig om te kunnen stoppen met een werknemer. De aanzegplicht is er puur zodat de werkgever tijdig haar werknemer informeert over wel of niet verlengen. Dit staat dus los van het wel of niet van rechtswege aflopen van een contract. Ik hoop dat je me nog kan volgen.

      Wanneer kan een werkgever onder de aanzegplicht afkomen? Enkel en alleen wanneer deze bij het aangaan van het contract in het contract al vooraf laat weten dat het contract niet verlengt gaat worden. Er zal dan ergens een artikel staan dat ze dus vooraf nu al laten weten dat je geen verlenging krijgt en dat ze daarmee voldoen aan hun aanzegplicht. Kan je dit dus niet terug vinden en laat je werkgever korter dan een maand tevoren pas iets weten over wel of niet verlengen.. dan kan je dus de aanzegboete gaan vorderen. Dit doe ik regelmatig voor werknemers. Vaak is een brief aan de werkgever dan voldoende. Ze weten dat ze dit horen te doen en sommige die het niet weten die zullen het per heden wel altijd doen, omdat die boete kan oplopen tot dus een volledig maandsalaris.

      Ik hoop dat je hiermee geholpen bent en schroom niet om nog aanvullende vraag of uitleg te vragen. Het blijft lastige materie :D. Fijn weekend.

      Liefs Linda

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.